Factor B (de ‘B’ van Betekenis geven aan je leven)

Het begin van het nieuwe jaar is vaak zo’n moment om even stil te staan bij je leven. Bevalt het je, of ontbreekt er wat?

Is dit alles?
Misschien denk je wel: ‘is dit alles?’ (oeoeoeoe ;-)). Ik (Marije) snapte dat liedje van Doe Maar destijds niet zo goed, maar nu (vorig jaar 50 geworden ;-)) wel. Ze zongen over het gemis van hun factor ‘B’. Ze zochten antwoord op de vraag hoe ze betekenis aan hun leven konden geven. Die vraag is vandaag de dag voor veel mensen actueel. Misschien ook voor jou?

Betekenis geven aan je leven
Sommige mensen weten precies hoe zij hun leven zin geven, veel anderen hebben geen flauw idee, maar koesteren wel dat verlangen. Uit onderzoek blijkt hoeveel waarde het voor mensen heeft om een ‘hoger doel’ te hebben, waar ze voortdurend aan werken en waar ze trots op zijn. Vaak zit dat gekoppeld aan hun werk. Zij richten zich dagelijks op veel meer dan alleen ‘brood op de plank’.

Je doel als richtingaanwijzer
Hun doel is voor hen een richtingaanwijzer, die hen van binnenuit motiveert. Vaak gaat het om het leveren van een waardevolle bijdrage aan de wereld. Het verlangen om verschil te maken, waarbij ze hun unieke talenten, persoonlijkheid en ervaring inzetten. Mensen die een helder doel hebben in hun leven, ervaren meer zin in hun bestaan en genieten meer van de dingen die ze doen. Ze zijn in contact met hun drijfveren en daardoor zijn ze veerkrachtiger. Bovendien helpt hun levensmissie hen bij het maken van keuzes en het nemen van beslissingen. Kortom: ze léven in plaats van overleven. Dat geldt bijvoorbeeld voor Jeanine, een spontane vrouw die ik vorig jaar heb ontmoet.

Ze vertelt:
Ik heb veel verschillende banen gehad, en nooit had ik het echt naar mijn zin. Eigenlijk wilde ik niets liever dan kledingcoach worden, maar ik was bang dat ik dan niet voldoende geld binnen zou brengen om het huishouden draaiende te houden. Ik heb het lang volgehouden, maar toen ik voor de zoveelste keer met een rotgevoel van mijn werk naar huis reed, dacht ik: ‘daar kan het leven toch niet voor bedoeld zijn!’. Toen heb ik van de ene dag op de andere de sprong gewaagd. Ik ben de opleiding gaan volgen, heb helemaal zelf een website gebouwd en ik ben nu bezig een klantenkring op te bouwen. Het is iedere keer weer fantastisch om mensen te zien stralen in kleding die bij ze past. Ik geniet elke dag met volle teugen, ook als het een keer niet zo lekker loopt. Want dit is het leven waar ik zelf voor gekozen heb.

Cadeautje
In 2017 is er een interessant boek verschenen over betekenisgeving: ‘De kracht van betekenis’ van Emily Esfahani Smith. Van dat boek hebben wij een samenvatting gemaakt, en die vind je als cadeautje bij deze mailing. Het geeft je meer achtergrondinformatie over de ‘Factor B’ in het leven van mensen, en wat die voor enorme waarde toevoegt.

Investeren in je leven
Als jij in jouw leven wilt investeren, de volle betekenis wilt ontdekken die jij voor de wereld kunt hebben, en daarmee je leven een enorme impuls wilt geven, meld je dan aan voor het persoonlijk ontwikkelprogramma ‘Factor B’ van WARM! Stuur een mail naar marije@warm.co.nl of bel 06 – 21 85 61 31 (Marije). Ook voor meer informatie.