Hoe realiseer je in 5 stappen meer werkplezier

Juichend team

Als je eigenaar bent van een organisatieontwikkel- en coachingsbureau, dan kom je in heel wat organisaties. Telkens weer betrap je jezelf erop dat het je verbaast, dat er binnen die organisaties vaak een bepaalde gelatenheid heerst. Het lijkt wel of de mensen die daar werken zich volgens een bepaalde norm gedragen, ‘work before pleasure’.

Hoe anders kan het zijn! Als je er goed over nadenkt is het eigenlijk te zot voor woorden dat het belang van werkplezier binnen een organisatie en zelfs op de werkvloer, nog steeds zo onderschat wordt. Want met meer werkplezier zijn medewerkers meer gemotiveerd, halen betere resultaten en stimuleren vanzelf de omgeving om hetzelfde te doen. Aan de manager van deze tijd de schone taak zichzelf te evalueren en de stap te zetten die nodig is om hun medewerkers te faciliteren naar echt werkplezier.

Een (werk)omgeving die in balans is en waarin mensen tot bloei kunnen komen, is een van de speerpunten waar WARM! zich voor inzet. In het blog van vandaag vertellen we je hoe je in 5 stappen meer werkplezier voor jezelf kunt creëren. Je bent daarin zo afhankelijk als je jezelf maakt!

 1. Geef aan jezelf toe dat je niet altijd plezier hebt op je werk – pas dan kun je er wat aan doen.
  Wij hebben met z’n allen de neiging om altijd maar door te gaan, en niet stil te staan bij de vraag hoe we ons daarbij voelen. Misschien zit je bovendien gevangen in de gedachte; ‘ik heb het niet altijd leuk op het werk, maar daar is niets aan te doen’. Tuurlijk wel! Het aan jezelf toegeven is de eerste stap.
 1. Bedenk drie dingen die jou meer werkplezier zouden geven, en voer deze ook echt uit.
  Neem bijvoorbeeld een keer pauze in plaats van door te werken, en ga even de stad in. Je zult zien dat je je ‘s middags veel frisser voelt. Of maak een afspraak met een collega die je graag mag, en die je niet vaak ziet. Gewoon even bijpraten. Wie weet hoeveel inspiratie dat oplevert.
 1. Schrap afspraken die niet absoluut noodzakelijk zijn.
  Door het verliezen van energie leveren we ook werkplezier in. Onder andere aan afspraken die zonder duidelijk doel in onze agenda terecht zijn gekomen. Wat zou er gebeuren als je die afspraken afzegt?
 1. Doe iets onverwachts.
  Maak van een gewone dag een dag met een sterretje door bijvoorbeeld spontaan met z’n allen te gaan lunchen of een stevige wandeling te maken. Of bak een cake en neem die mee naar kantoor. Van verrassingen wordt iedereen blij.
 1. Vertel aan je leidinggevende wat je nodig hebt om meer werkplezier te hebben, en wat hij daaraan heeft.
  Vertel open wat je wel nodig hebt om lekker te kunnen functioneren, bijvoorbeeld ruimte, vertrouwen, duidelijke informatie. En vertel ook wat voor jou niet werkt, bijvoorbeeld als er steeds over je schouder mee wordt gekeken. Op de site managersonline.nl staat een artikel met als onderwerp ‘managers belemmeren plezier op de werkvloer’ wat je meer input kan geven voor een gesprek.

Voel jij de behoefte om nu een grotere stap te zetten om meer werkplezier te krijgen? Ben je klaar met het continu verliezen van energie? Wij kunnen je daarbij helpen! Neem contact met ons op via info@warm.co.nl voor een vrijblijvend gesprek.

Onze ontwikkelprogramma’s – individueel en voor teams – zijn de sleutel tot meer werkplezier.