Jonge generatie, anders denken

We zitten op een vrijdag in een sollicitatiegesprek met een net afgestudeerde jongeman. We zoeken iemand die voor ons enkele projecten wil uitvoeren.

Halverwege het gesprek merk ik dat de rollen omgedraaid zijn. Wij stellen niet meer de vragen, maar hij. Ik grinnik een beetje in mezelf. Ik kijk even naar Paul, en ik zie dat hij het prima vindt zo. Dus we beantwoorden de vragen die ons gesteld worden. Ik begrijp dat deze jonge ondernemer zeker wil weten dat hij zich verbindt aan een samenwerking met een organisatie waar hij in gelooft. Op maandag laat hij weten dat hij graag met ons in zee wil. Wij zijn blij en verheugen ons op de samenwerking.

Later vertel ik dit verhaal aan verschillende mensen. Vaak krijg ik de reactie: ‘nou, daar zou hij niet bij iedereen mee weg komen, dat kan toch eigenlijk niet’. Eerlijk gezegd; wij vinden van wel! Wij vinden het heel gezond dat iemand zo kritisch is als het gaat om een nieuwe samenwerkingspartner.

Wij zouden willen dat iedereen zo kritisch was in relatie tot werk! Dat we allemaal meer de houding hadden van: ‘ik zal eens zien of ik hier wil werken’ in plaats van: ‘ik hoop dat ik hier mag werken’. Het getuigt van een zelfbewustzijn waar wij als WARM! in geloven.

Commitment van een medewerker die zo bewust voor jouw organisatie heeft gekozen, is goud waard. Nu gebeurt het nog te vaak dat mensen een baan krijgen, pas echt rond gaan kijken als ze er al werken, en dan teleurgesteld raken. Dan start vaak een proces tussen organisatie en medewerker waar geen energie op zit.

Wil jij dit in jouw organisatie voorkomen? Bespreek met ons de mogelijkheden!