Op het randje

Batterij

We kijken elkaar verheugd aan. We herinneren ons allebei de eerste keer dat ze op ons kantoor binnen kwam. Het was op het randje. Haar leidinggevende had me gebeld; of ik een keer een intakegesprek met haar wilde houden?

Hij had zelf het idee dat het op het randje was, het randje van burn-out wel te verstaan. Deze medewerker is me heel veel waard, vertelde hij. Ze doet haar werk erg goed, en ik mag haar heel graag. Ik wil niet dat ze burn-out raakt! Wil jij eens met haar praten?

Toen ik haar zag, vermoedde ik direct dat hij gelijk had. Haar ogen stonden dof, en er zat iets futloos in naar manier van bewegen. Zelf was ze zich ook bewust dat het niet goed met haar ging, maar ze wist niet hoe ze daar verandering in moest brengen.

Snel daarna zijn we aan de slag gegaan. Acht maanden later zit er een totaal andere vrouw tegenover me. ‘Het randje’ zou niet verder weg kunnen zijn. Ze heeft een vast contract gekregen, en is senior adviseur geworden. Ze heeft veel plezier in haar werk, en buiten haar werk is er nog ruim energie over voor leuke dingen.

Hoe weet je dat je op het randje van burn-out bent?
Aanwijzingen kunnen zijn:

  • Mentaal: geen overzicht meer, niet kunnen relativeren, slecht kunnen concentreren, malen/piekeren, geen zin in je werk
  • Fysieke klachten zoals hartkloppingen, hyperventilatie, niet kunnen ontspannen, hyper energie, lage weerstand, slecht kunnen slapen
  • Gedragsverandering: meer roken/drinken, kortaf, klagen, onzekerheid, afleiding zoeken, fouten maken
  • Verandering in emotie: lusteloos, depressief, sneller geïrriteerd, cynisme

    Bron: www.burnout-test.nl