5 adviezen om de sfeer in je team te versterken

Hoe bewaak je in deze tijd de sfeer in je team?

Hoe pleeg je onderhoud aan de saamhorigheid? Dit vraagt om gerichte en expliciete aandacht, we schreven het al eerder.

5 adviezen (en een bonustip) die direct effect hebben:

  • Samen betrokken bij ieders mentale gesteldheid
    Merk op dat elk van de teamleden iets anders nodig heeft in deze crisistijd. De een gedijt bij vrijheid en brengt inventiviteit in, de anderen voelt zich eerder wat verloren en verliest aan focus en motivatie. Het zal duidelijk zijn dat ieder van deze twee iets anders nodig heeft om zich lekker te (blijven) voelen. Vraag hen wat dat is. Aandacht is maatwerk, van ieder naar ieder.
  • Verzin (liefst met elkaar) een structuur voor het vasthouden van het teamgevoel. Breng daarin een vast ritme aan. Blijf bevestigen dat mensen ergens bij horen, dat ze onderdeel zijn van een groter geheel. Dat ze gemist worden en gekend blijven.
  • Stuur bewust op de energie van mensen, er gebeurt veel waar ze energie aan verliezen. Nodig bijvoorbeeld eens een spreker uit voor een online overleg, iemand met een interessant verhaal. Mensen hebben behoefte aan frisse input en nieuwe taal ter inspiratie. Samen leren werkt ook nu heel verbindend.
  • Leg lijntjes tussen mensen die elkaar iets te bieden hebben. Zie jezelf als een makelaar op het gebied van (praktische) kennis en vaardigheden. Als iemand iets nodig heeft, en je kent iemand die dat te bieden heeft, breng ze dan zeker met elkaar in contact. Een typische win-win-win situatie.
  • Dit is bij uitstek de tijd om mensen op hun talenten in te zetten
    Wie heeft ideeën, wie is handig in de uitvoering ervan, wie legt gemakkelijk contacten met andere teams. Wees hier creatief in en geef mensen de ruimte om te experimenteren. Accepteer bij voorbaat dat er fouten gemaakt kunnen worden. Zie het als een onderdeel van het proces dat het team weer in flow brengt.

Nog één praktische tip als bonus:

Plan maximaal een uur in voor teamcalls, en zorg dat ze niet uitlopen. Uitloop en nabranders zijn normaal al energielekken, en dat is met online gesprekken nog veel sterker het geval.