Conflictbegeleiding

Dreigende onenigheid of wrijving tussen collega’s onderling, maar ook binnen de relatie tussen werkgever en werknemer, is naar en veroorzaakt spanning. Niet alleen bij de direct betrokkenen, maar ook bij collega’s. De vraag is: hoe kom je tot een duurzame oplossing? Hoe zorg je dat iedereen weer ontspannen kan samenwerken?

Conflictbegeleiding

Conflictcoaching

Conflictbegeleiding is een ontwikkelgerichte aanpak van een conflict, die meer tijd vraagt dan mediation. Deze aanpak is heel geschikt voor een conflict dat nog niet is geëscaleerd. De betrokkenen gaan met elkaar in gesprek (eventueel meerdere keren), met als doel om de lucht te klaren. De coach bereidt dat individueel met ieder voor (meestal in meerdere sessies). In deze sessies komen zaken aan bod als:

Bewustwording en inzicht over vragen als: 

  • Wat is mijn eigen aandeel in het conflict?
  • Wat drijft de ander?
  • Welke emoties spelen een rol?
  • Wat is voor mij de kern van de zaak?
  • Wat heb ik nodig om dit conflict achter me te kunnen laten?
  • Welke beweging kan en wil ik maken om opnieuw in verbinding te komen met de ander?
  • Wat wil ik bereiken als we eenmaal met elkaar in gesprek gaan?

Vaardigheden aanscherpen

  • bijvoorbeeld op het gebied van communicatie, zodat je je boodschap richting de ander beter over het voetlicht kunt brengen.

Het ontwikkelen van een breder perspectief op de situatie

  • waardoor ruimte ontstaat voor leren, mildheid, wijsheid en rust.

Grote kans op succes

Doordat de betrokkenen voorbereid het gesprek in stappen, en ze al hebben nagedacht over hun kernboodschap aan de ander en het doel wat ze willen bereiken, is de kans op succes vele malen groter dan wanneer ze onvoorbereid het gesprek in gaan. Emoties nemen dan sneller de overhand en escalatie dreigt eerder.

Voordeel van deze aanpak

Het voordeel van onze ontwikkelaanpak is: mensen leren hoe ze écht met elkaar kunnen praten! Dat is een investering waar zijzelf, en ook de organisatie waar ze werken, jaren later nog de vruchten van plukken.

Als mensen op een goede manier door een (dreigend) conflict heenkomen en tevreden zijn met de uitkomst, dan kunnen ze achteraf beter zien wat het hen ‘gebracht’ heeft. Dan kunnen ze er vrede mee hebben en het definitief achter zich laten.

Onderneem nú actie

Lukt dit niet, om wat voor een reden dan ook, dan houdt het conflict ze jaren later vaak nog bezig. Ze lopen nog steeds rond met vragen en de behoefte aan antwoorden. Ze kunnen het niet laten rusten. Dat is triest en pijnlijk.

Belangrijk dus, om nú actie te ondernemen!

Snel een oriënterend gesprek met ons? Stuur een mail naar: info@warm.co.nl en we nemen contact op.