Bevlogen in plaats van machteloos

beach-1838958_640

Paul en ik hebben de afgelopen weken allebei in situaties gezeten waarin we ons machteloos voelden. Mensen die afspraken niet nakwamen, toezeggingen schonden, beloftes terugtrokken. Wat een rotgevoel gaf dat. Gek werden we ervan. Om eerlijk te zijn; we voelden ons slachtoffer, maar het duurde even voordat we dat door hadden.

Machteloosheid is het ergste wat mensen kunnen ervaren, zo blijkt uit onderzoek. Wanneer heb jij dat gevoel gehad? En wat deed dat met je? Het kenmerkende aan machteloosheid is de overtuiging dat de situatie niet te veranderen is. Daardoor schieten we als mens in de verlamming, en zien we geen mogelijkheden meer om in actie te komen, ook als die er wel zíjn.

Machteloosheid is besmetttelijk; als één persoon overtuigd is dat verandering niet mogelijk is, gaan anderen, bijvoorbeeld collega’s, dat ook geloven. Zo kan het gebeuren dat een heel team niet meer beweegt. De energie en bevlogenheid is totaal verdwenen.

Toen we in de gaten kregen wat we ons lieten overkomen, gingen we onmiddellijk, bewust en actief, op zoek naar ruimte om te bewegen. Daar stimuleerden we elkaar ook in. Wat konden wij doen om de situatie te beïnvloeden? Wij leren steeds meer dat er altijd opties zijn, alleen zie je ze soms in je stress over het hoofd. De rust was snel weergekeerd, dankzij de technieken die ook in onze coachingsprogramma’s zijn opgenomen (je moet alleen even onthouden om ze in te zetten ;-). We konden weer voortvarend aan de slag.

Wil jij (of jouw team) ook onder elke omstandigheid handelingsopties zien? Ben jij klaar met slachtoffergedrag? Wil jij je vrijmaken van machteloosheid en gaan voor bevlogenheid? Informeer dan naar de mogelijkheden.