Gemakkelijk uit een conflict komen

 

De meeste mensen hebben een hekel aan conflicten en proberen ze te vermijden. Soms lukt dat gewoon niet, en raak je toch in een botsing betrokken. Hoe kom je daar dan zo snel mogelijk weer uit?

Verschillende drijfveren

Het is interessant om te weten dat mensen om verschillende redenen een de strijd aangaan:

  1. Macht (de bedoeling is dat de ander doet of niet doet wat jij wilt)
  2. Binding (je hebt het gevoel dat de verbinding met de ander onder druk staat, bijvoorbeeld omdat het lijkt alsof de waarden op basis waarvan je samenwerkt niet (meer) hetzelfde zijn)
  3. Respect (je vindt dat de ander jouw waarde als persoon of de waarde van je bijdrage onvoldoende erkent)

Je kunt je voorstellen dat conflicten gemakkelijk escaleren als jij er bijvoorbeeld een aangaat vanwege respect, en de ander interpreteert dat als een conflict vanuit macht. Onze tip om snel uit een aanvaring te komen is dus:

Vind uit wat voor jouzelf en voor de ander de drijfveer is om de strijd aan te gaan, en ontdek waar die mogelijk uit elkaar lopen. Dit werkt enorm verhelderend. Op basis van de zo verworven nieuwe inzichten is het gemakkelijker om met elkaar een constructief gesprek aan te gaan, met de intentie om er samen uit te komen.

De positieve gevolgen van gedoe

Als de onenigheid goed is uitgesproken en de lucht is echt geklaard, dan is dat vaak de basis voor meer onderling begrip, een hechtere band tussen collega’s en een verdieping van de samenwerking. Dat is dan weer een prachtige voedingsbodem voor vernieuwing en creativiteit. In die zin kan er veel goeds voortvloeien uit onderling gedoe!