Grotere kans op een burn-out door Corona en thuiswerken?

Het vermoeden bestaat, dat Corona en het thuiswerken wel eens voor extra burnouts bij mensen zouden kunnen gaan zorgen. Wat zijn eigenlijk de oorzaken van een burnout, en waarom zou de kans op een burnout in deze tijd groter zijn? De antwoorden vind je in dit artikel.

Oorzaken van een Burn-out

Hieronder staan de tien meest voorkomende oorzaken van een burn-out opgesomd, inclusief een korte uitleg:

  1. Perfectionisme
    Je wilt (moet) alles goed doen, je doet vaak langer over taken om ze volledig en goed af te ronden, er is meer behoefte aan erkenning en complimenten, je wilt graag voldoen aan de verwachtingen van anderen.
  2. Behoefte aan controle
    Je wilt alles onder controle houden, niet alleen je eigen werk, maar ook dat van collega’s. Hierdoor kun je het werk slecht loslaten, niet tijdens het werk en ook niet thuis.
  3. Loyaliteit
    Je bent heel loyaal aan de organisatie waar je werkt. Je bent betrokken, voelt je sterk verantwoor-delijk, doet je werk normaal gesproken met energie en je hebt veel voor je werk over.
  4. Geen ‘nee’ kunnen zeggen
    Assertiviteit tonen binnen het werk en je grenzen aangeven zijn belangrijke voorwaarden om het gevoel te houden dat je het aankunt en overzicht te bewaren binnen je werk.
  5. Spanningen op het werk of thuis
    Spanningen op het werk of spanningen in de privésfeer hebben allemaal invloed op je werk. Wat er thuis gebeurt neem je mee naar het werk en andersom. Hierdoor is het lastig om rust te vinden.
  6. Onduidelijkheid over de toekomst
    Denk bijvoorbeeld aan: een reorganisatie, een nieuwe functie, een slechte beoordeling, afgewezen zijn op een interne functie of privézaken die invloed hebben op de toekomst.
  7. Blijven doorwerken
    Even niet zo lekker in je vel? Teveel op je bordje? Iets onder de leden? Als je toch blijft doorwerken, krijg je dit op een gegevens moment terug. Je hebt rust en ruimte nodig om bij te tanken.
  8. Sociaal onzeker zijn
    Doe je het wel goed genoeg? Wat vinden je collega’s van je? Hoe kom je over op je leidinggevende? Heb je misschien iets fout gedaan? Sociale onzekerheid brengt veel spanning met zich mee. Je bent gevoelig voor een schuldgevoel.
  9. Veeleisend zijn naar jezelf en door willen zetten
    Je vindt snel dat je tekort schiet, al dan niet in vergelijking met anderen. Er moet dus nog een tandje bij, denk je. Je legt de lat voor jezelf veel hoger dan voor anderen.
  10. Moeite met tijd en plannen
    Niet goed plannen en/of een deadline niet halen. Overkomt dit je structureel, dan loop je op een gegeven moment over en worden deadlines een vaste bron van stress.

(Bron: www.hrnavigator.nl)

De invloed van Corona en thuiswerken

Als je de oorzaken van een burn-out zo leest, dan is het logisch dat Corona en het thuiswerken maken dat mensen sneller in de richting van een burn-out gaan:

  • Perfectionisme: het is door het thuiswerken lastiger te bepalen wanneer iets goed genoeg is. Iets toetsen bij een collega kun je nu alleen expliciet doen, daar voel je niet altijd de ruimte voor. Erkenning van buitenaf schiet er nu onder tijdsdruk en vanwege beperktere contactmogelijkheden eerder bij in, terwijl je daar juist meer behoefte aan hebt.
  • Controle: je hebt minder zicht op wat collega’s doen, en daardoor heb je een gevoel van controleverlies. En er is geen manier om de behoefte aan controle (onopvallend) te vervullen, waardoor je het gevoel kunt krijgen dat je klem zit.
  • Loyaliteit: je kunt nu niet anders dan het werk mee naar huis nemen, het werk ís thuis. Dat maakt het moeilijker om regelmatig voor jezelf te kiezen.
  • Geen ‘nee’ kunnen zeggen: de eerder aangehaalde beperktere communicatiemogelijkheden (je komt mensen bijvoorbeeld niet meer op de gang tegen) maken dit nóg ingewikkelder.
  • Spanningen op het werk of thuis: alle spanningen komen nu op één plek samen. Waar je vroeger nog rust kon vinden op de plek waar de spanning niet was, of tijdens je woon-werkverkeer, kun je nu bijna niet meer bij de spanning vandaan.
  • Onduidelijkheid over de toekomst: die ervaren we nu allemaal. Terwijl het een menselijke behoefte is (op het niveau van eten, drinken en onderdak) om te weten waar we aan toe zijn.
  • Blijven doorwerken: de verleiding om door te blijven werken is nu nóg groter, de ruimte om rust te nemen wordt kleiner, de gelegenheden om bij te tanken worden minder.
  • Sociaal onzeker zijn: meestal heb je wel zo je (onbewuste) manieren ontwikkeld om te checken hoe de vlag in je werkomgeving erbij hangt. Je steekt even je voelhorens uit en je weet genoeg. In deze thuiswerktijd is dat niet zo eenvoudig. Je kunt niet even naar het koffiezetapparaat lopen om te checken hoe een ander op dat moment tegenover jou staat. Dat maakt dat je sociale onzekerheid in deze tijd groter kan zijn dan anders.
  • Veeleisend zijn naar jezelf en door willen zetten: deze strategie zet je nóg meer in dan gewoonlijk om overeind te blijven, met als gevolg dat je sneller het punt van instorten bereikt.
  • Moeite met tijd en plannen: vaak helpen collega’s, en het spontane contact met collega’s, om zicht op een deadline te houden. Nu sta je er (in dit opzicht) grotendeels alleen voor. Als het toch al je kracht niet is, kan het thuiswerken net de laatste druppel zijn die de emmer doet overlopen.