Dé manier om resultaat te boeken op je werk

Resultaat halen in een op de samenleving georiënteerde organisatie is vaak een kwestie van geduld en tussenstapjes zetten. Door je dat te realiseren, wordt het al gemakkelijker om te blijven sturen op resultaat. Het mooiste is, wanneer je plezier hebt in die tussenstapjes. Dat geeft je energie. Zie voor je dat elk stapje het eindresultaat een stukje dichterbij brengt. Dé manier om resultaat te boeken in je werk bestaat uit drie, zich steeds herhalende, activiteiten die elke professional zich eigen zou moeten maken:

1. Observeren

Zicht op de context is essentieel voor het boeken van resultaat. Maak daarom van observeren, met al je zintuigen, een gewoonte. Oefen vooral in het waarnemen van concrete feiten; je ziet iemand rood worden, je ziet spieren aanspannen, je hoort een stem scherper worden. Waarom gebeurt dat?

Carel heeft een project gekregen dat niet bij hem past. Dat project heeft een hele geschiedenis, er hebben meerdere mensen aan gewerkt. Hij zou er graag vanaf willen, maar hij ziet ook het belang van het project voor de organisatie. Hij start direct met het waarnemen van de dynamiek rondom dit project. Wie zijn er betrokken? Welke belangen spelen er? Welke vergelijkbare projecten zijn er? Waar liggen kansen voor hem?

2. Doel bepalen

Bepaal heel concreet welk doel je wilt bereiken, of dat doel in dit geval haalbaar is en zo ja, welke stappen nodig zijn, en wie je erbij gaat betrekken.

Carel is na het waarnemen van de dynamiek rondom zijn project, tot de conclusie gekomen dat het heel goed samengevoegd zou kunnen worden met een project dat loopt op een andere afdeling. Hij kent de projectleider, Bas, goed. De vervolgactie laat zich raden; Carel gaat een praatje maken met Bas.

Focus is essentieel om je doel te halen. De waan van de dag leidt je gemakkelijk af.

Bas blijkt ziek te zijn. Carel regelt dat hij een seintje krijgt als Bas weer beter is. Hij benut de tijd tot Bas er weer is, om diens visie op het project en diens belangen in kaart te brengen. Dat doet hij door met verschillende mensen te praten, goed te luisteren tijdens overleggen en de MT-besluitenlijst in de gaten te houden.

3. Interveniëren

Slimme interventies zijn alleen mogelijk als je eerst stap 1 en 2 hebt gezet. Grote kans dat je interventie anders mislukt.

Carel heeft gehoord dat Bas graag een dag in de week meer wil gaan werken. Hij opent het gesprek hiermee. Hij vertelt daarna over zijn project, en de verbinding die hij ziet met dat van Bas. Al pratende komen ze tot de conclusie dat het een goed idee zou zijn om de projecten samen te voegen. Bas wil met alle plezier projectleider zijn. Samen leggen ze het voor aan hun beider leidinggevenden, die akkoord gaan met het voorstel. Hiermee is het organisatiebelang gediend, en Carel is erg opgelucht.

Ook gemakkelijker resultaten boeken en meer energie halen uit je werk? Mail of bel voor een afspraak; marije@warm.co.nl, 06 – 21856131.