Jouw eigenheid

Weet jij nog wie je écht bent?

Wat jouw voorkeuren zijn, je verlangens, de dingen die je nodig hebt om fijn te leven? Heel eerlijk gezegd: zelf vind ik het niet altijd gemakkelijk om dat in beeld te houden. Om aan iedereen gewoon te laten zien wie ik ben, wat voor mij belangrijk is, het kan heel onveilig voelen. Hoe vaak zeg ik niet tegen mezelf: ‘mens, had dat nou niet gezegd of gedaan’! Terwijl er met mijn intentie niks mis was. Maar dan schrik ik van de reactie van degene tegenover me, en dan neem ik me voor: ‘volgende keer moet ik het anders zeggen, beter doen’.

Je authentieke zelf wegdrukken

De vraag is natuurlijk of dat een goed idee van mij is. Op dit soort momenten lever je je eigenheid in, omdat je druk van de andere kant voelt. Het risico op afwijzing doemt op, een vreselijk gevoel. Want stel dat we er niet meer bij horen, wat dan? Het volgende moment hebben we ons al aangepast, vaak voordat we er zelfs maar erg in hebben. Voor een keer is dat natuurlijk helemaal niet erg. Maar wat als het een gewoonte wordt? Als je het zo automatisch doet, dat je eigenlijk niet eens meer beseft wat je wegdrukt, wíe je wegdrukt.

Uit je kracht raken

Je raakt dan je authentieke zelf kwijt. Het gevolg daarvan is, dat je uit je kracht raakt. Je vervangt je kleurrijke zelf door grijs. Soms zelfs omdat je gelooft dat je dat aan iemand verschuldigd bent. Je verlept. Als een bloem die te lang zonder water heeft gestaan. Je talenten vervagen, je levendigheid vervlakt. Je drukt je eigen stem steeds meer weg. Je weet niet meer hoe je kunt genieten. Het is zelfs mogelijk dat je fysieke klachten ontwikkelt en/of burn-out raakt.

Bewustwording

Zodra je je hiervan bewust wordt, verandert er iets. De kleur komt een klein beetje terug. Gebruik dit vonkje om je eigen innerlijke vuur verder aan te wakkeren. Ga op onderzoek uit:

  • Hoe heeft het zover kunnen komen? Op welke gebieden heb ik me aangepast en waarom?
  • Welke verwachtingen van buitenaf zijn zo sterk dat ze het offer van mijn eigenheid waard waren?
  • Hoeveel ruimte is er om een nieuwe balans te vinden tussen mijzelf en de omgeving?
  • Welke oude aannames kunnen verruild worden voor overtuigingen die mij meer ruimte bieden?

Ruimte voor jezelf creëren

Bestudeer je antwoorden en kies. Kies hoeveel ruimte je wilt nemen voor je eigenheid, en start vervolgens met experimenteren. Zet vooral kleine stapjes, dan blijft het overzichtelijk. Zeg bijvoorbeeld een keer ‘nee’, of ga doen waar jíj zin in hebt, in plaats van de ander. Ervaar wat dat met je doet. Bouw de voor jezelf gecreëerde ruimte langzaam uit. Geniet van de momenten dat het lukt, wees mild op de momenten dat het even niet lukt. Het belangrijkste is: houd vol! Het is tenslotte jouw leven, en jij bepaalt wat je ermee doet. 

Heel veel succes!