Kiezen voor mediation

Mediation is een vorm van conflictbemiddeling waarbij jij en de andere partij(-en) begeleid worden naar een oplossing die voor iedereen aanvaardbaar is. Een mediator is een onafhankelijke derde, die onpartijdig is en niet oordeelt. Het doel van mediation is om de communicatie tussen partijen weer op gang te brengen en hen zelf tot een oplossing te laten komen. Vaak blijkt namelijk dat er niet meer gecommuniceerd wordt over de zaken waar het echt om gaat. Allerlei bijzaken lijken hoofdzaak te zijn geworden. Mediation brengt de kwestie terug tot de kern. Betrokkenen krijgen zicht op elkaars belangen en er ontstaat onderling begrip. Dit vormt de basis voor het vinden van een duurzame oplossing, die ieder ook naleeft.

Mediation

WARM! specialiseert zich in mediation tussen werkgever en werknemer, tussen collega’s of tussen buren/in buurten. Wij helpen om snel duidelijkheid te krijgen, de kosten beheersbaar te houden en een echte oplossing te vinden, die voor iedereen werkbaar is.

Aanpak

Mediation begint altijd met een gratis gezamenlijk intakegesprek. Als de partijen besluiten de mediation met elkaar aan te gaan, dan wordt er een mediationovereenkomst voorgelegd. Die garandeert een zorgvuldige en professionele begeleiding. Afhankelijk van de aard van het conflict bestaat het traject uit meerdere bijeenkomsten. Een bijeenkomst duurt normaal gesproken niet meer dan twee uur. De praktijk leert dat de meeste trajecten binnen tien uur worden afgerond.

Resultaat

In de meeste gevallen wordt de mediation afgesloten met het ondertekenen van een (vaststellings-)overeenkomst. Partijen leggen hierin de gevonden oplossing/gemaakte afspraken vast. De partijen kunnen de overeenkomst nog voorleggen aan een adviseur. De overeenkomst is juridisch bindend.

Voordelen

De voordelen van mediation op een rijtje:

  • Mediation voer je op vrijwillige basis
  • Mediation bespaart geld en tijd
  • Mediation geeft blijvende oplossingen
  • Bij mediation komt ieders mening aan bod
  • De mediator is onafhankelijk, onpartijdig en neutraal
  • Bij mediation wordt gezocht naar oplossingen
  • Bij mediation kijkt men naar het verleden, maar vooral naar de toekomst

Nazorg

Na afronding van de mediation zien wij vaak dat partijen behoefte hebben aan ondersteuning of begeleiding. De vormen van coaching die wij aanbieden (zie tab Coaching) sluiten hier heel goed op aan. Denk bijvoorbeeld aan persoonlijke begeleiding of teamcoaching.