Veerkracht

Veerkracht is een mooi woord. Tenminste, dat vinden wij. Maar wanneer ben je nou veerkrachtig? En hoe word je veerkrachtiger? Is veerkracht aan te leren? Jazeker! Het is een kwestie van oefenen. Het is zeker ook voor jou bereikbaar, als je het echt wilt. Want het vraagt wel wat innerlijk werk.

Wat is het precies?

Veerkracht is het vermogen om je aan te passen in tijden van spanning en tegenslag, en daar misschien zelfs sterker uit te komen. Het gaat niet alleen over terugveren, maar ook om het vermogen om door te groeien op grond van wat je in de moeilijke periode geleerd hebt.

Vrijer denken

Een manier om je veerkracht te trainen is: soepeler worden in je denken. Bereid zijn om te schakelen en andere perspectieven te zien en te onderzoeken. The Work van Byron Katie is een methode die daarbij helpt.

Een voorbeeld uit de praktijk

Een coachee zei bijvoorbeeld over een collega: ‘ik kan hem niet uitstaan, hij is zo bemoeizuchtig’. Ik stelde, precies conform The Work, de vraag: ‘is dat waar’? Hij knikte heftig. Ik hield de lijn van Byron Katie nog even vast: ‘weet je zeker dat dat waar is’? Nu aarzelde hij. ‘Nee, dat niet’. Ik legde hem de derde vraag voor: ‘wat gebeurt er in je lichaam als je die gedachte denkt’? ‘Ik word gespannen’, zegt hij. Ik zie het ook in zijn gezicht gebeuren. Tijd voor de vierde vraag: ‘wie zou je zijn zonder die gedachte’? Verbaasd antwoordt hij: ‘nou, dan zou ik me een stuk rustiger voelen. En waarschijnlijk zou ik ook beter met die collega op kunnen schieten’.

Ik leg hem de laatste stap voor: ‘Hoe zou je de gedachte ‘Hij is zo bemoeizuchtig’ om kunnen keren? Hij denkt lang na. ‘Hij is zo betrokken’? Ik knik. ‘Kun je daar een voorbeeld van bedenken’? Ik hoor zijn hersenen bijna kraken. Opeens breekt er een glimlach door. ‘Eigenlijk iedere keer dat ik hem bemoeizuchtig vind’.

Bouwen aan je veerkracht

Hoe bouw jij aan je veerkracht? Als je hier een keer met een van ons over wilt sparren, stuur ons dan een mailtje voor een afspraak. We kijken uit naar je bericht!