Zeven manieren om met onzekerheid over de toekomst om te gaan

Gebaseerd op het Ted-artikel ‘7 ways to help you live with uncertainty’ van Christine Carter (MD)

Het is overduidelijk: we leven in onzekere tijden. Wat gisteren nog gewoon was, mag vandaag niet meer. We hebben behoefte aan duidelijkheid over de toekomst, maar die is niet te verkrijgen, hoewel we er naarstig naar op zoek gaan. Tegelijkertijd weten we ook wel dat onzekerheid de enige zekerheid is. We kunnen tenslotte nooit weten wat de toekomst brengt. Hoe kunnen we omgaan met dat gebrek aan regie?

7 Strategieën

Verzet je niet

Je kunt veel energie stoppen in verzet, maar dat levert je niks op. Corona blijft Corona en de maatregelen blijven de maatregelen. Verzet maakt juist, dat je je nóg vervelender voelt. 
Paradoxaal genoeg is acceptatie van de situatie de beste manier om vooruit te komen. Beweeg mee. Ontmoet het leven op het punt waar het nu is, en ga van daaruit verder. Dat is heel iets anders dan passiviteit. Je accepteert de situatie zoals die nu is, en onderzoekt en benut actief en creatief de wél beschikbare mogelijkheden. Realiseer je dat niks blijft zoals het was, alles stroomt. ‘Straks is het allemaal weer anders’ zong De Dijk al.

Investeer in jezelf

Jij bent de belangrijkste persoon die in jouw leven het verschil kan maken, én die een bijdrage aan de wereld kan leveren. Pleeg onderhoud aan jezelf, juist in deze tijd waarin er veel van je gevraagd wordt. Oefen, leer, ontdek, groei. Ook in deze rare tijd is daar gelegenheid voor. Het geeft een enorm bevredigd gevoel als je in de avond terug kijkt op je dag, en je ziet welke stappen je die dag hebt gezet. 

Troost jezelf op een gezonde manier

Eten, online shoppen, nog een wijntje, voor Netflix hangen, zo proberen we onszelf beter te voelen. Het werkt even, maar daarna voel je je nog rotter. Je hoort het natuurlijk vaker, maar het is waar: na een fietstocht of een telefoongesprek met een lieve vriend(-in) voel je je veel lekkerder dan na drie uur Netflixen.

Geloof niet alles wat je denkt

Jij bent degene die denkt, jij bent niet je gedachten. En je gedachten zijn niet automatisch waar, alleen omdat je ze denkt. Gedachten zijn simpelweg een gewoonte. Die je kunt doorbreken. Sta jezelf niet toe om te verzanden in worse-case scenario’s. Verleg gewoon je aandacht naar iets anders.
De mens lijdt het meest van het lijden dat hij vreest. Sta stil bij je gedachten en vraag je af of ze je helpen of niet. Het antwoord vind je in je lichaam. Voel je stress na een gedachte? Dan is hij waarschijnlijk niet echt helpend. Brengt een gedachte rust? Denk daar meer van. De keuze is aan jou.

Wees aanwezig

Het tegenovergestelde van onzekerheid is niet zekerheid, het is bewustzijn. Wees je bijvoorbeeld bewust van je ademhaling. Als je kort en hoog ademt, bevestig je aan je lijf dat er gevaar dreigt. Met laag en diep ademen geef je je lichaam het sein veilig. Zo ontdek je dat er wel degelijk dingen zijn waar jij ook nu nog de regie over hebt: je gedachten, je ademhaling, dat waar je je aandacht op vestigt. It’s up to you!

Stop met wachten op iemand die je komt redden

Als je je machteloos, boos en/of gevangen voelt, kun je hopen dat iemand je uit je ellende komt bevrijden. Maar dat maakt je afhankelijk, en op de langere termijn is dat ook niet vrolijkmakend. Zie jezelf als iemand die in staat is om zijn eigen problemen op te lossen. Als je niet weet hoe, onderneem dan actie om daar achter te komen. Blijf zelf aan het stuur. Jij bepaalt. Het is jouw leven, ook als je te maken hebt met een (gedeeltelijke) lockdown.

Geef betekenis aan de chaos

Zodra je een ‘waarom’ vindt, wordt de situatie waarin je je bevindt draaglijker. Misschien gaf die situatie je de kans om iets te leren, of zag je daardoor kansen tot verbetering. Of je kon er zijn voor een ander. Misschien kun je een project starten waar je anders nooit aan toegekomen zou zijn. Zodra dit inzicht tot je doordringt, wordt de neiging tot verzet minder (zie 1). Betekenisgeving is daarom een belangrijke bron van hoop.

 

Welke route brengt jou meer rust in deze roerige tijd? Als je daar met één van ons over wilt sparren, stuur dan een mail naar info@warm.co.nl. Wij nemen snel contact op om een online afspraak met je in te plannen.